“Waar Potato Cheezz een plantaardig alternatief voor kaas is, begon de doorontwikkeling naar Potato TexaPure met het idee om een ingrediënt voor plantaardige vleesalternatieven te ontwikkelen”, begint Carl. “Gaandeweg kwamen we erachter dat het product ook uitstekend past in hybride vleesproducten. Twee vliegen in één klap dus.” Als ‘optimiser’ zorgt de toepassing Potato TexaPure voor een optimale smaakbeleving.
Romig, sappig, vetvrij
Carl legt uit hoe dit werkt: “Met het zalvende, romige mondgevoel dat de aardappel van nature geeft, imiteer je vet. Dat is met name interessant voor vleesalternatieven, waar voor dit effect vaak kokosvet wordt toegevoegd. Dan is dit een gezonder, duurzamer alternatief.” Ook de sappigheid is volgens Carl een belangrijke kwaliteit van Potato TexaPure. “Vleesalternatieven worden vaak als droge producten ervaren. Maar net als in Potato Cheezz halen we bij TexaPure het vocht niet uit de aardappel, en geven het juist een functionaliteit in het productieproces. Zo kunnen productontwikkelaars dit later gebruiken om de sappigheid van hun eindapplicatie te vergroten.”
Optimale smaakbeleving
Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee aardappelinnovaties. “In Potato Cheezz worden smaakstoffen gebruikt om de smaak van kaas te creëren, maar dat is hier niet het geval: waar ‘Texa’ voor textuur staat, staat ‘Pure’ voor vrijwel geen toevoegingen in het product.” Van zichzelf heeft TexaPure dus geen smaak. En dat heeft een belangrijke reden: “Een optimiser is geen product op zich, maar versterkt het product waarin het wordt toegepast. TexaPure mengt zich bij verhitting door het product. Daardoor ervaar je meer sappigheid en een prettigere textuur, en proef je het product beter.”
Duurzame toevoeging
Naast bovenstaande kenmerken, ziet Carl nog een reden waarom Potato TexaPure interessant is voor de gehele vlees- en vleesvervangersindustrie: het reduceren van de carbon footprint. “Denk met name aan bewerkte vleesproducten, zoals hamburgers, gehaktballetjes en kipnuggets. Haal 10% vlees uit je product en voeg 10% TexaPure toe, dan bespaar je 10% op je footprint. Met name in rundvlees, maar ook in andere vleesproducten, valt op die manier veel milieuwinst te behalen.”
Kansen en uitdagingen
Met het oog op de toekomst hoopt Carl dat Potato TexaPure een grote rol binnen het hybride-vleessegment gaat spelen. “Deze markt is op dit moment hot topic, waarbij verschillende partijen volop bezig zijn met het ontwikkelen van hybrideproducten. Door daarin de juiste samenwerkingen te zoeken, hopen we zelfs tot 50/50 hybride vleesproducten te komen. En dat met hetzelfde smaakvolle resultaat, natuurlijk.”
Naast kansen brengt dit ook uitdagingen met zich mee. “Haal je vlees weg, dan haal je ook eiwitten weg. Want de aardappel bevat van nature slechts 2% eiwit. Daarom kijken we nu of we wat extra eiwitten kunnen toevoegen, zodat de klant dit zelf niet meer hoeft te doen. Aan de andere kant willen we zo min mogelijk toevoegen om het ingrediënt zo puur mogelijk te houden. Hier een weg in vinden is voor ons de volgende stap.”
Alles uit de aardappel
Mede dankzij de ontwikkeling van TexaPure kijkt Carl vol goede moed naar de toekomst. “We zien dat er steeds meer draagvlak voor hybride producten is in de retail. Ook in de foodservice en gezondheidszorg is hier steeds meer vraag naar. Dat biedt ons mogelijkheden.” Ook gaat hij in op de verdere ontwikkelingen binnen Aviko Rixona, daarbij verwijzend naar ‘We know potatoes’. “Dat betekent dat we alles van de aardappel willen verwaarden door in producten, productie en duurzaamheid voorop te lopen. We kijken constant naar mogelijkheden om nóg meer uit de aardappel te halen.”