Marcel van der Vaart: ‘Met het consumeren van plantaardige voedingsmiddelen sparen we het klimaat en bewaken we het welzijn van dieren. Veel studies laten zien dat plantaardige eiwitten verder een positieve uitwerking hebben op onze gezondheid. Consumenten raken hier steeds meer van doordrongen.
Hoe onderscheidt Cosun Protein zich in deze snelgroeiende markt?
‘We richten ons op functionele eiwitten. Dit zijn eiwitten die niet alleen een nutritionele waarde hebben, bijvoorbeeld goed zijn voor de spieropbouw, maar ook iets toevoegen aan de eigenschappen van een voedingsmiddel. Zo kun je met sommige eiwitten een gel en foam maken, terwijl andere juist goede emulsifiers zijn.
Hoe worden deze plantaardige eiwitten vervaardigd?
‘Uit veldbonen halen we Fava Protein Isolate. Dit eiwit is een zeer goed emulsifier, neutraal van smaak en goed oplosbaar. Met dit eiwit kunnen we bijvoorbeeld het eigeel dat normaal gesproken nodig is voor mayonaise, en het melkeiwit dat gewoonlijk in ijsjes zit, een op een vervangen. Zo hoeven er verder geen additieven toegevoegd te worden zoals gums en stabilisers – wat tegenwoordig bij veel vegan producten nog wel gebeurt.’
Smaken plantaardige eiwitten anders dan dierlijke?
‘De consument zal er weinig van merken. Gezien het neutrale smaakkarakter van ons eiwit zul je in bijvoorbeeld vegan ijs geen kunstgrepen uit hoeven te halen om een mooi neutraal product te maken met ons Fava Protein Isolate. De producent hoeft alleen vanille of aardbei toe te voegen om het perfect te maken.’
Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
‘Naast Fava vervaardigen we ook RuBisCo uit bietenblad. Dit eiwit kan een gelstructuur vormen die nodig is voor het maken van vleesvervangers. Vaak wordt hier kippenei-eiwit voor gebruikt. De komende jaren breiden we ons portfolio verder uit, zodat we voor elke functionaliteit een eiwit kunnen aanbieden die de producent kan gebruiken, zonder verlies van kwaliteit.’