Eiwittransitie

Focus op plantaardige eiwitten

De wereldbevolking groeit, en daarmee groeit ook het aantal monden dat we samen moeten voeden. Dat betekent dat bijvoorbeeld meer zetmeel, suikers, voedingsvezels en eiwitten nodig zullen zijn. Naast de bevolking groeit ook het belang van een gebalanceerd voedingspatroon. Een voedingspatroon dat goed is voor mens én planeet. Cosun wil daar aan bijdragen.

Eiwittransitie

Op dit moment komt ongeveer 60% van de eiwitinname in Nederland uit dierlijke bronnen, tegenover 40% uit plantaardige bronnen. Een verschuiving van deze balans naar 40% dierlijke en 60% plantaardig is goed voor de gezondheid en is daarnaast ook duurzamer. Samen met diverse andere organisaties sturen we daarom aan op een verschuiving in deze eiwitbalans: de zogenaamde eiwittransitie.

In de praktijk

Met onze kennis over innovatie van plantaardige voeding willen we de eiwittransitie versnellen. Dat doen we bijvoorbeeld binnen het project Fascinating, waarin we onderzoeken welke nieuwe eiwitgewassen het meest kansrijk en rendabel zijn om onderdeel te worden van ons voedingspatroon. Denk daarbij aan toepassingen zoals eiwit uit veldbonen of bietenblad in vegan aardbeienijs en vleesvervangers.

Naast de eiwittransitie draagt Cosun met haar plantaardige oplossingen ook bij aan het klimaat, een gezonde leefstijl en circulariteit.

Lees hier hoe we dit doen

Gist vormt de plantaardige bite van morgen
Cosun Protein ontwikkelt plantaardige eiwitten die de functies van dierlijke eiwitten in voedingsmiddelen kunnen vervangen. Dit gaat voornamelijk om eiwitten uit melk, eigeel en kippenei-eiwit. Cosun Protein’s veldboneneiwit Tendra zorgt in plantaardige alternatieven voor yoghurt, kaas en bakkerijproducten voor structuurvorming. Daarmee vervult het de functies van melkeiwitten en van eigeel. In de zoektocht naar een vervanger voor kippenei-eiwit investeerde Cosun in het Wageningse revyve. Deze foodtech scale-up haalt een functioneel eiwit uit gist, dat naar eigen zeggen bouwt aan de textuur van het voedsel van morgen. Lokaal gewonnen, circulair, herkenbaar en met een lage CO2-footprint.
Gist vormt de plantaardige bite van morgen
Tendra: Bouwsteen voor een actieve levensstijl
De vraag naar plantaardige alternatieven neemt toe. Ook in active nutrition, het segment gericht op consumenten met een actieve of sportieve leefstijl. Veelvoorkomende producten zijn eiwitshakes op basis van wei-eiwit uit zuivel. Deze shakes bestaan voor het grootste deel uit eiwitpoeder, waardoor de zoektocht naar een geschikt plantaardig alternatief aandacht vraagt voor zowel smaak als textuur. Ricky van Beers, Technical Sales Specialist bij Cosun Protein, ziet in Tendra een gamechanger voor plantaardige active nutrition die op beide vlakken goed scoort. We spraken hem over de kansen voor Cosun Protein’s eiwit uit veldbonen.
Tendra: Bouwsteen voor een actieve levensstijl
Plantaardig genieten dankzij samenwerking en bieten
De bereidheid om plantaardige producten te proeven is hoog bij consumenten. Des te belangijker om consumenten te overtuigen met de smaak van je producten. Aviko werkt vanuit de ‘celebrating veggie’-strategie onder andere samen met Cosun Beet Company aan nieuwe, smaakvolle plantaardige producten met Fidesse®, een ingrediënt op basis van suikerbiet. Aviko Innovation Director Willem Fijten en Sr. Product manager Snackables Manfred Keizer vertellen over de nieuwe Aviko Falafelburger en de ontwikkeling van andere plantaardige producten op basis van Fidesse®.
Plantaardig genieten dankzij samenwerking en bieten
Plantaardig alternatief voor yoghurt zónder bonige bijsmaak
Een plantaardig alternatief voor yoghurt maken met een neutrale smaak én met een goede structuur? Het kan dankzij de Favaboon. Uit deze duurzaam geteelde peulvrucht haalt Cosun Protein het eiwitisolaat Tendra, dat aan al deze eisen én meer kan voldoen. Celine Cantineau is applicatietechnoloog bij Cosun Protein en ontwikkelt nieuwe toepassingen met Tendra in onder andere zuivelalternatieven. We spraken Celine over haar receptuur, fermenteren en de toekomst van de favaboon in plantaardige toepassingen.
Plantaardig alternatief voor yoghurt zónder bonige bijsmaak
Een rendabel businessmodel voor plantaardige eiwitten
Eiwitten komen we dagelijks tegen in ons voedsel. Niet alleen als voedingsstof en bouwsteen van ons lichaam, maar ook als functioneel ingrediënt in allerlei producten. Vaak zijn dit eiwitten van dierlijke oorsprong. Een kippenei-eiwit in je beslag zorgt voor een luchtige cake en wei-eiwit uit koemelk houdt een chocolademousse stabiel. Met een groeiende vraag naar plantaardige producten groeit ook de vraag naar goede plantaardige alternatieven voor functionele eiwitten. Om aan die vraag te kunnen voldoen moet er een rendabel businessmodel zijn voor de productie, van akker tot eindproduct. Binnen het project Fascinating werkt Cosun daarom aan ontwikkelingen op het gebied van het telen, winnen en verwerken van nieuwe plantaardige eiwitten.
Een rendabel businessmodel voor plantaardige eiwitten
Samenwerking in Fascinating: ‘We komen op dezelfde boerenerven’
Voor een rendabele en duurzame akkerbouw is een vierde gewas, dat dezelfde omvang kan krijgen als graan, aardappelen en bieten, welkom. Een eiwithoudend gewas ligt voor de hand. De consumptie van minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige kan namelijk een oplossing zijn om de wereld van voldoende voeding te voorzien, zonder de bodem uit te putten en te vervuilen. Cosun werkt hiervoor samen binnen Fascinating.
Samenwerking in Fascinating: ‘We komen op dezelfde boerenerven’
Fascinating brengt eiwitproductie naar hoger plan
Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen op de wereld gezond en genoeg eten heeft? Ook als er steeds meer mensen bijkomen en steeds minder grond en grondstoffen beschikbaar zijn? Daarvoor moet het voedingspatroon om: minder dierlijke eiwitten eten, meer plantaardige. En dan is het ook belangrijk om voor een landbouwsysteem te kiezen dat de bodem niet uitput en vervuilt.
Fascinating brengt eiwitproductie naar hoger plan
Aardbeienijs van veldbonen
Cosun Protein, een nieuwe emerging business unit van Cosun, produceert plantaardige eiwitten die kunnen worden gebruikt in voedingsmiddelen en dranken. Zo draagt het bedrijf bij aan de eiwittransitie: de verschuiving in de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige alternatieven.
Aardbeienijs van veldbonen