Cosun 125 jaar

Cosun 125 jaar

Jubileumportretten

Al sinds 1899 verwerken we onze gewassen tot producten voor iedere dag. We zijn uitgegroeid tot een organisatie met ruim 8000 leden en tienduizenden medewerkers en toeleveranciers. Samen halen we het beste uit onze gewassen om slimme oplossingen te produceren voor huidige en toekomstige generaties. In een reeks portretten gaan we in gesprek met onze leden en medewerkers.

Smoothiefles uit suikerbieten
Van kiem tot klant houden we rekening met mens en milieu. Uit onze gewassen kunnen we ingrediënten halen die chemische ingrediënten kunnen vervangen, bijvoorbeeld in cosmetica en home care producten. Ook maken we groene energie uit reststromen. Biobased grondstoffen helpen ons op weg naar een klimaatneutrale samenleving. Met wat wij doen, willen we een positieve impact hebben op het klimaat en de aarde.
Smoothiefles uit suikerbieten
Warmte uit suikerbieten
‘Nederland moet efficiënter met energie omgaan en meer hernieuwbare energie gebruiken. Alleen dan halen we de klimaatdoelen van Parijs. CO2-neutraal in 2050 is het streven. Daar werken alle bedrijven van Cosun aan via het SCO2RE programma’, zegt Bertram de Crom, corporate manager Environmental Affairs van Cosun.
Warmte uit suikerbieten
Boost voor je darmflora
Gefermenteerde voeding en dranken zijn wereldwijd een groeiend fenomeen in het schap, met een snel toenemend rendement. De voordelen van cichoreiwortelvezel en vezelfermentatie in de dikke darm worden steeds meer erkend als heel belangrijk voor de menselijke gezondheid.
Boost voor je darmflora
Eiwit uit veldbonen
De afgelopen decennia is de wereldbevolking steeds meer dierlijke eiwitten gaan eten, zoals vlees, vis, melk en eieren. Om ook in de toekomst de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden en een duurzamer voedingspatroon te creëren, is een eiwittransitie noodzakelijk: minder consumptie van dierlijke eiwitten en een verschuiving naar plantaardige eiwitten. De oprichting van Cosun Protein eerder dit jaar is een belangrijke stap in deze richting.
Eiwit uit veldbonen
Landbouw van de toekomst
Veldbonen als meest kansrijke eiwitgewas, een nieuwe eitwitfabriek, experimenten met groene mest, en samenwerken om de landbouw circulair te maken. De vier grote landbouwcoöperaties van het Noorden; Cosun, Agrifirm, Avebe en FrieslandCampina  hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten om  de landbouw duurzamer en de voeding beter te maken.
Landbouw van de toekomst
Bitterstof tegen schimmels
Veel planten maken zelf afweerstoffen tegen ziektes. Haal je die stoffen eruit, dan kun je deze in andere gewassen gebruiken als natuurlijk gewasbeschermingsmiddel. Meer biologische en minder chemische gewasbescherming maakt teelten milieuvriendelijker.
Bitterstof tegen schimmels
Groeikracht Cosun
Voldoende veilig voedsel, plantaardige grondstoffen en een landschap waar mensen van genieten. Daar zijn telers volop mee bezig. Maar de waardering voor dat werk slinkt en de druk van regels en wetgeving neemt toe. De afstand met de burger groeit en voor een individuele teler is die kloof moeilijk te overbruggen.
Groeikracht Cosun
Duurzame eierdoosjes uit aardappelzetmeel
Welke ingrediënten en materialen kun je opnieuw gebruiken? Daar is Cosun steeds naar op zoek. Circulair werken zorgt ervoor dat co-producten meer waarde krijgen én het is goed voor het milieu. Christiaan Oei, Sales Manager Technical bij Duynie, vertelt erover.
Duurzame eierdoosjes uit aardappelzetmeel