Cosun 125 jaar

Cosun 125 jaar

Jubileumportretten

Al sinds 1899 verwerken we onze gewassen tot producten voor iedere dag. We zijn uitgegroeid tot een organisatie met ruim 8000 leden en tienduizenden medewerkers en toeleveranciers. Samen halen we het beste uit onze gewassen om slimme oplossingen te produceren voor huidige en toekomstige generaties. In een reeks portretten gaan we in gesprek met onze leden en medewerkers.

Dubbel scoren met een warmtepomp binnen SCO2RE+
Cosun wil in 2030 de totale CO2-uitstoot binnen de organisatie met 45% gereduceerd hebben. SCO2RE+ is het overkoepelende programma binnen Cosun om deze ambitie te realiseren. Aviko Rixona heeft daarin zelf het doel gesteld om de emissie in 2030 te halveren ten opzichte van 2018. Elektrificatie en het reduceren van energiegebruik zijn binnen SCO2RE+ aangemerkt als de meest wenselijke en efficiënte manieren om CO2-uitstoot te verminderen. Warmtepompen kunnen hierbij op twee vlakken scoren, zo bewijst de nieuwe warmtepomp in de Aviko Rixona fabriek in Warffum.
Dubbel scoren met een warmtepomp binnen SCO2RE+
Duynie en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling werken samen aan circulaire ketens 
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft maar één missie: voor 2030 de voedselverspilling in Nederland halveren. Toine Timmermans is directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en zet zich met de stichting sinds 2018 in om de voedselverspilling in Nederland met 1 miljard kg per jaar te verminderen. Onlangs is Duynie, onderdeel van Cosun, aangesloten als stakeholder bij de stichting. Wij spraken Nicole Timmerman, Business Developer Circular Agrifood bij Duynie, en Toine Timmermans over het nieuwe partnerschap. 
Duynie en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling werken samen aan circulaire ketens 
Een plantaardig alternatief voor kaas, van Hollandse bodem
Aardappelen en kaas: twee iconen van onze Nederlandse eetcultuur. Aviko Rixona’s nieuwste innovatie Potato Cheezz weet ze op unieke wijze te combineren door van aardappel een plantaardig alternatief voor kaas te maken. Compleet met het juiste smeltgedrag en mondgevoel. We gingen met Gerbert Dijkgraaf, Business Development Manager bij Aviko Rixona, in gesprek over dit vernieuwende concept.
Een plantaardig alternatief voor kaas, van Hollandse bodem
Fascinating: Nieuwe eiwitgewassen laten aansluiten op de behoefte van de mens 
Meestal wordt er naar voedselketens gekeken van boer tot bord of grond tot mond. Fascinating draait dit om: vanuit de behoefte van de mens worden plantaardige voedingsmiddelen ontwikkeld en gewassen geselecteerd die passen binnen een duurzaam en gebalanceerd voedingspatroon. In dit vierde artikel in de reeks over Fascinating kijken we vanuit een nutritioneel oogpunt naar de ontwikkeling van nieuwe eiwitgewassen en toepassingen hiervan. Harm van Baar (manager voeding en gezondheid) en Andries Olie (senior manager voeding, gezondheid en duurzaamheid) van het Cosun Nutrition Center nemen ons mee in de rol van het Cosun Nutrition Center binnen Fascinating. 
Fascinating: Nieuwe eiwitgewassen laten aansluiten op de behoefte van de mens 
Fidesse® maakt de plantaardige transitie smaakvoller 
Vleesvervangers zijn here to stay, en de biet biedt een kans om deze ontwikkeling een stuk smaakvoller te maken. Uit bietenpulp, een waardevolle grondstof die vrijkomt bij de productie van suiker, ontwikkelde Cosun Beet Company Fidesse®: een vezelrijk ingrediënt dat plantaardige producten een aangename structuur en sappigheid geeft. Wij spraken twee leden van het Fidesse team, Fabian Griens (Technical Support Specialist) en Ralph van Hooijdonk (Business Development Manager) over deze nieuwe innovatie.  
Fidesse® maakt de plantaardige transitie smaakvoller 
Een rendabel businessmodel voor plantaardige eiwitten
Eiwitten komen we dagelijks tegen in ons voedsel. Niet alleen als voedingsstof en bouwsteen van ons lichaam, maar ook als functioneel ingrediënt in allerlei producten. Vaak zijn dit eiwitten van dierlijke oorsprong. Een kippenei-eiwit in je beslag zorgt voor een luchtige cake en wei-eiwit uit koemelk houdt een chocolademousse stabiel. Met een groeiende vraag naar plantaardige producten groeit ook de vraag naar goede plantaardige alternatieven voor functionele eiwitten. Om aan die vraag te kunnen voldoen moet er een rendabel businessmodel zijn voor de productie, van akker tot eindproduct. Binnen het project Fascinating werkt Cosun daarom aan ontwikkelingen op het gebied van het telen, winnen en verwerken van nieuwe plantaardige eiwitten.
Een rendabel businessmodel voor plantaardige eiwitten
Plantaardige voeding voor ouderen: hoe vind je de juiste balans?
In de toekomst zullen we onze eiwitten steeds meer uit plantaardige bronnen in plaats van dierlijke bronnen halen. Wat betekent deze eiwittransitie voor het voedingspatroon van ouderen? Naarmate we ouder worden, verandert namelijk de manier waarop ons lichaam eiwit verwerkt. In een webinar van Cosun Nutrition Center op 14 december gaven Dr. Jorn Trommelen en Dr. Ir. Pol Grootswagers uitleg over hoe ouderen de juiste eiwitbalans kunnen vinden binnen een plantaardig dieet.
Plantaardige voeding voor ouderen: hoe vind je de juiste balans?
Samenwerking in Fascinating: ‘We komen op dezelfde boerenerven’
Voor een rendabele en duurzame akkerbouw is een vierde gewas, dat dezelfde omvang kan krijgen als graan, aardappelen en bieten, welkom. Een eiwithoudend gewas ligt voor de hand. De consumptie van minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige kan namelijk een oplossing zijn om de wereld van voldoende voeding te voorzien, zonder de bodem uit te putten en te vervuilen. Cosun werkt hiervoor samen binnen Fascinating.
Samenwerking in Fascinating: ‘We komen op dezelfde boerenerven’