De veelzijdigheid van bietenpulp
Suikerbieten blijven verrassen. Ze vinden op meer manieren hun weg naar je bord dan je zou denken. Zo is de suikerbiet ook ideaal om plantaardige vis- en vleesvervangers smakelijker te maken. Uit bietenpulp hebben we Fidesse® ontwikkeld. Dit ingrediënt bestaat bijna volledig uit vezels en heeft geen kleur of (bij)smaak. Toch maakt het vleesvervangers sappiger, lekkerder en gezonder.
Bietenpulp is een product dat overblijft na de productie van suiker uit suikerbieten. Tot nu toe gebruikten we het voor veevoer en de productie van groen gas en papier. Maar bij Cosun hebben we de ambitie om alles uit de plant te halen en bij te dragen aan duurzame en gezonde voeding. Dus onderzochten we ook nieuwe, meer waardevolle mogelijkheden voor onze bietenpulp. En die vonden we!
Unieke eigenschappen
Bietenpulp heeft veel eigenschappen die het ideaal maken voor plantaardige vis- en vleesvervangers. Het bestaat met name uit vezels waardoor het goed vocht vasthoudt. Hierdoor geeft het producten een fijne bite en een heerlijke sappigheid. Bovendien heeft bietenpulp een neutrale smaak en kleur, en neemt het andere smaken en kleuren juist goed op. Bij gebruik in een product is het kleur- en smaakprofiel dus naar wens aan te passen.
Gezond genieten
Met deze unieke eigenschappen is Fidesse® in een aantal opzichten vaak een beter alternatief dan andere plantaardige ingrediënten zoals soja. Die zijn vaak droger en hebben vaak een overheersende (bittere) nasmaak en afwijkende kleur. Hierdoor moeten producenten van vis- en vleesvervangers zout en andere smaak, kleur- of hulpstoffen toevoegen om dit te maskeren. Bij Fidesse® is dat niet nodig. Hierdoor kunnen producten de originele receptuur behouden, zonder extra toevoegingen.
In Nederland eten we gemiddeld meer zout dan de Gezondheidsraad aanbeveelt. Daar minder van nodig hebben, is dus gunstig voor de gezondheid.”
Andries Olie, Senior Manager Cosun Nutrition Center