Afbeelding Bietenpulp wordt plantaardig vis-/vleesvervanger

Jouw burger maken we nóg sappiger met vezels uit suikerbieten

Suikerbieten blijven verrassen. Ze vinden op meer manieren hun weg naar je bord dan je zou denken. Zo is de suikerbiet ook ideaal om plantaardige vis- en vleesvervangers smakelijker te maken. Uit bietenpulp hebben we Fidesse® ontwikkeld. Dit ingrediënt bestaat bijna volledig uit vezels en heeft geen kleur of (bij)smaak. Toch maakt het vleesvervangers sappiger, lekkerder en gezonder.

Lees meer
shape

De veelzijdigheid van bietenpulp

Suikerbieten blijven verrassen. Ze vinden op meer manieren hun weg naar je bord dan je zou denken. Zo is de suikerbiet ook ideaal om plantaardige vis- en vleesvervangers smakelijker te maken. Uit bietenpulp hebben we Fidesse® ontwikkeld. Dit ingrediënt bestaat bijna volledig uit vezels en heeft geen kleur of (bij)smaak. Toch maakt het vleesvervangers sappiger, lekkerder en gezonder.

Bietenpulp is een product dat overblijft na de productie van suiker uit suikerbieten. Tot nu toe gebruikten we het voor veevoer en de productie van groen gas en papier. Maar bij Cosun hebben we de ambitie om alles uit de plant te halen en bij te dragen aan duurzame en gezonde voeding. Dus onderzochten we ook nieuwe, meer waardevolle mogelijkheden voor onze bietenpulp. En die vonden we!

Unieke eigenschappen
Bietenpulp heeft veel eigenschappen die het ideaal maken voor plantaardige vis- en vleesvervangers. Het bestaat met name uit vezels waardoor het goed vocht vasthoudt. Hierdoor geeft het producten een fijne bite en een heerlijke sappigheid. Bovendien heeft bietenpulp een neutrale smaak en kleur, en neemt het andere smaken en kleuren juist goed op. Bij gebruik in een product is het kleur- en smaakprofiel dus naar wens aan te passen.

Gezond genieten
Met deze unieke eigenschappen is Fidesse® in een aantal opzichten vaak een beter alternatief dan andere plantaardige ingrediënten zoals soja. Die zijn vaak droger en hebben vaak een overheersende (bittere) nasmaak en afwijkende kleur. Hierdoor moeten producenten van vis- en vleesvervangers zout en andere smaak, kleur- of hulpstoffen toevoegen om dit te maskeren. Bij Fidesse® is dat niet nodig. Hierdoor kunnen producten de originele receptuur behouden, zonder extra toevoegingen.

Afbeelding Bietenpulp wordt plantaardig vis-/vleesvervanger
In Nederland eten we gemiddeld meer zout dan de Gezondheidsraad aanbeveelt. Daar minder van nodig hebben, is dus gunstig voor de gezondheid.”

Andries Olie, Senior Manager Cosun Nutrition Center

Een voorbeeld
Dat Fidesse® vocht opneemt en weer vrijlaat als je erin bijt, zorgt voor sappigheid die vaak ontbreekt in ingrediënten die in vleesvervangers gebruikt worden. Neem bijvoorbeeld Falafel. Hoewel falafel van zichzelf al vegan is, is het voor de West-Europese markt vaak te droog. Zo ontwikkelden we door de krachten van onze businessgroepen te bundelen een falafelburger met Fidesse®. Die wél sappig smaakt! Dit was de start van nog veel meer interesse en ontwikkelingen met dit unieke ingrediënt.

Een lokaal restproduct
Wat Fidesse® naast vezelrijkheid, sappigheid en neutrale smaak en kleur extra interessant maakt, is dat het van een lokaal restproduct wordt gemaakt. Er worden dus geen planten speciaal voor geteeld en de transportafstanden zijn klein. Dit is anders dan bij veel andere producten, die vaak uit Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika komen. Daarom heeft Fidesse® per kilogram ook een lagere CO2-voetafdruk dan soja.

Een waardevolle toevoeging
Fidesse® kan niet alleen gebruikt worden in vlees- en visvervangers, maar ook in producten waar een deel van het vlees is vervangen door plantaardige ingrediënten. Deze producten heten ‘blended’ producten. Fidesse® zorgt ervoor dat deze producten een goede bite en sappigheid hebben. Hoewel niet volledig plantaardig, dragen ook blended producten bij aan de transitie naar een meer plantaardig dieet. Door een deel van het vlees te vervangen door plantaardige ingrediënten, helpen deze producten de consumptie van dierlijke producten te verminderen.

Maak het
met plant

Bij Cosun geloven we in de kracht van planten voor de wereld van morgen. Dat begint op de akkers van onze telers. De gewassen die zij verbouwen worden door Cosun verwerkt tot heerlijke voeding, voedzame ingrediënten en circulaire oplossingen. Samen met en voor onze telers bouwen we aan een duurzame keten en een toekomstbestendig verdienvermogen.

Bekijk onze impact
Scroll voor meer innovatieve oplossingen